Descriere
Seradela, trifoiul de nisip sau Ornithopus sativus
- Planta furajera anuala cu o inaltime de pana la 60 cm si cu o singura taiere eventual cu posibilitatea de a creste din nou dupa o coasa in conditii favorabile de caldura si umiditate.
- Este potrivita in special pe soluri usoare, sarace dar functioneaza bine si pe soluri acide, bine drenate.
- Are un sistem radacina foarte ramificat.
- Precusor excelent in rotatia culturilor de cereale, imbogatind solul cu mult azot. Datorita capacitatii de a prelua N din atmosfera, lasa aproximativ 50 kg N / ha in sol.
- Seradela poate fi insamantata ca si cultura de captura din iulie pana la mijlocul lunii august.
- Deoarece planta nu lignifica prea mult, poate fi folosita si ca planta furajera.
- Oferă o hrana foarte buna, cu un continut ridicat de proteine si saruri minerale (calciu, fosfor si vitamine).
- Este usor consumata de animale deoarece nu provoaca flatulenta, este delicata si usor de digerat.
- Perfecta pentru pasunat, cu exceptia perioadei de inflorire.
- Nu este sensibila la muscaturi si calcari.
- Este rezistenta la inghet.
Seradela este o specie anuala de leguminoasa folosita ca furaj sau ingrasamant verde. Ofera pentru urmatoarea cultura mult azot si lasa un sol bogat in humus, fin si sfaramicios. Are o semnificatie deosebita in rotatia culturilor de cereale pe soluri usoare.
Seradela este recomandata in special pe solurile usoare cu un continut scazut de var. Seradela prospera deosebit de bine pe solurile nisipoase adanci, cu o cantitate mica de humus si prefera locatiile insorite. Cu toate acestea, solurile acide sunt, de asemenea, tolerate de catre planta. Acest lucru este deosebit de interesant deoarece doar cateva alte plante furajere pot prospera pe astfel de soluri. Pe de alta parte, trebuie evitata baltirea sau un nivel ridicat al apei.
Este, in principiu, cu o singura taiere, dar are capacitatea de a re-creste o data, in conditii favorabile de temperatura si umiditate.
Sistemul radacina al serradelei este ramificat profund. Tulpina sa este subtire si arborescenta, semi-erecta in fazele initiale ale vegetatiei si adesea prosternata in plina inflorire.
Seradela are multe avantaje importante ca planta furajera. In primul rand, este una dintre putinele specii care infloresc pe soluri usoare si acide. Ofera furaje valoroase cu un continut ridicat de proteine in hrana verde, care este, de asemenea, bogata in vitamine si minerale, in special calciu si fosfor.
Furajul seradela nu contine substante considerate daunatoare animalelor si nu provoaca balonare. Frunzele si tulpinile de seradela sunt fine si usor de digerat, astfel incat sunt usor consumate de toti erbivorii. Valoarea nutritiva ridicata este tipica nu numai pentru furajele verzi, ci si pentru fanul moale si delicat sau pentru siloz. Serradella este foarte potrivita pentru pasunat si destul de toleranta la calcare. Este toleranta la inghet si poate ramane pe camp pana la 15 octombrie.
Seradela lasa solul intr-o stare structurala foarte buna, imbogatit cu compusi de azot. Reziduurile de recoltare ale serradellei constituie materie organica valoroasa, care fertilizeaza solul. Seradela este inferioara celorlalte specii furajere in ceea ce priveste masa randamentului si stabilitatea randamentului. Din acest motiv nu se cultiva in mod normal ca si cultura principala.
Calitatile furajere si fertilizante ale serradelei vorbesc in favoarea plantarii acesteia sub cultura de acoperire sau ca miriste dupa cultura principala.
Se poate insamanta din aprilie pana in august.
Adancime de insamantare: 2-3 cm.
Norma de insamantare: 20-30 kg/ha