Descriere
Trifoi dulce galben sau sulfina galbena (Melilotus officinalis)
Numele „dulce” se refera la faptul ca atunci cand frunzele sunt zdrobite, planta da o aroma dulce, distincta.
Sulfina galbena sau trifoiul dulce galben nu este un adevarat trifoi, fiind mai asemanatoare cu lucerna deoarece frunzele de trifoi dulce seamana mult cu lucerna.
Este de obicei o planta bienala si se foloseste pentru nutret, culturi de acoperire sau ca planta melifera.
In comparatie sulfina alba, sulfina galbena infloreste cu aproximativ 2 saptamani mai devreme si se maturizeaza mai devreme, creste de obicei mai putin pe verticala, poseda tulpini mai fine, este mai putin productiva si mai putin rezistenta la iernile grele. Cu toate acestea, trifoiul dulce persista mai bine in pasuni si tolereaza conditiile adverse mai bine decat sulfina alba.
Sulfina galbena este una dintre cele mai tolerante la seceta dintre toate leguminoasele furajere si este destul de rezistenta la iarna. In climatele temperate cu veri blande poate supravietui si in al doilea an. Sulfina galbena creste acolo unde lucerna, trifoiul rosu si trifoiul alb esueaza, cum ar fi pe solurile argiloase sau nisipoase si tolereaza fertilitatea scazuta si conditiile umede. Sulfina galbena prefera solul neacid (pH peste 6,0).
Desi nu este un producator urias de furaje, sulfina galbena este valoroasa datorita radacinilor care patrund adanc in sol. Aceasta radacina profunda si ramificatiile sale confera sulfinei galbene o abilitate mai mare decat majoritatea celorlalte culturi de acoperire in extragerea potasiului, fosforului si a altor nutrienti ai solului din minerale insolubile. Ramificatiile radacinii preiau minerale din adancimi ale solului rareori ajunse de alte plante astfel, substantele nutritive devin disponibile pe masura ce varfurile si radacinile se descompun.
Sulfina galbena este un important producator de azot si contribuie la imbunatatirea solului cu materie organica valoroasa.
Norma de insamantare: 15 kg/ha