Descriere
Cicoarea furajera Cichorium intybus
Cicoarea furajera este o planta perena cu frunze late originara din Europa centrala. Produce frunze suculente care ofera furaje gustoase si nutritive pentru animale cu digestibilitate si continut mineral mai mare decat lucerna. Este deosebit de benefica pentru bovine, oi, capre sau caprioare, ajutand la controlul parazitilor interni.
Prefera solurile fertile, bine drenate. Creste bine in soluri calcaroase, cu un pH peste 5,5.
Cicoarea furajera este un excelent producator de furaje de vara, dar are nevoie de o perioada de odihnă de 30 de zile intre pasunat pentru cele mai bune rezultate. Se asociaza bine cu graminee si/sau leguminoase perene (de exemplu cu raigras peren, respectiv trifoi alb).
Intretinerea sistematica a culturii (pasunat si coasa) poate mentine valoarea furajera ridicata pana la sapte ani. Se cultiva de obicei timp de 3-5 ani (1-2 ani cu pasunat zilnic continuu). Pe masura ce imbatraneste, cultura de cicoare, ca si lucerna, devine mai rara, iar randamentul scade.
Norma de insamantare cicoare in cultura pura: 8-15 kg/ha.
In cazul amestecurilor cantitatea de cicoare recomandata la ha este de 2-2,5 kg/ha.
Adancimea de semanat 0,5 cm maxim 1,5 cm. Se seamănă în randuri de 15-22-30 cm, la 7-15-20-30 cm intre plante. Temperatura solului este recomandata a fi peste 12 grade celsius. Germineaza in 10-14 zile. Datorita radacinilor lungi, este rezistenta la seceta, producand o recolta acceptabila chiar si in conditii de seceta periodica. Poate fi cosita cand creste la cel puțin 15-20 cm. Atunci cand cicoarea este amestecata cu leguminoase nu mai este necesara fertilizarea cu azot, altfel se recomanda fertilizarea cu 35 kg/ha inainte de insamantare.
Surse:
https://www.manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas/2020/01/lapines-cikorijos/
Detalii produs
Produse similare
