Descriere
Morcovul furajer sau daucus carota
Se cultiva ca furaj pe o perioada de doi ani. In primul an, produce o rozeta de frunze si radacini de depozitare, iar an al doilea an, lastari generativi.
Morcovii sunt o hrana cu valoare nutritiva ridicata, apreciata in special de animalele tinere de ferma.
Radacinile de morcov contin mult zahar, care are un efect pozitiv asupra utilizarii compusilor de azot neproteici. Randamentul de radacina de la un ha este de aproximativ 600 q, incluzand aproximativ 400-500 kg de proteine digestibile si 7 kg de caroten, precum si multa vitamină C.
Este cu atat mai valoros cu cat are cerinte de sol relativ scazute si poate da randamente satisfacatoare pe solurile usoare. Pe langa valoarea nutritiva ridicata a radacinilor, inclusiv frunzele de morcov sunt bogate in substante nutritive .
Norma de insamantare: 3-4 kg / ha
- La vacile de lapte, majoritatea studiilor care au implicat morcovi au aratat efectele pozitive ale ß-carotenului asupra compozitiei laptelui si asupra performantei reproductive.
- S-a constatat ca insilozarea morcovilor taiati cu fan produce o hrana stocata de inalta calitate pentru iernarea vitelor in crestere.
- Morcovii sunt o hrana buna pentru oi si pot fi folositi in mod similar sfeclei furajere.
- Caprele pot fi hranite cu pana la 2-4 kg / zi de morcovi proaspeti.
- Digestibilitatea energetica a morcovilor la porcii in crestere este ridicata (83%), desi mai mica decat cea a radacinilor sfeclei de zahar.
- Morcovii au fost o hrana populara pentru cai de secole, iar unele soiuri erau cunoscute ca „morcovi de cai” ( Pferdemöhren ) in Germania.
Sursa: https://www.feedipedia.org/node/539
Detalii produs
Produse similare
