Descriere
Golomat, orchard grasss (iarba de livada), cooksfoot (piciorul cocosului) sau dactylis glomerata
Golomatull formeaza tufe rare, cu frunze late, prevazute cu o ligula mare. Golomatul este frecvent intalnit in regiunea de munte si in locurile umbroase de stepa. Este o graminee foarte buna de nutret.
Principalul avantaj al golomatului comparativ cu alte ierburi furajere este ca ramane verde dupa cele mai multe ierburi furajere s-au uscat.
Datorita tolerantei la umbra, golomatul este utilizat in Europa pentru a stabili acoperirea vegetatiei in podgorii sau livezi.
Golomatul are o acoperire excelenta a solului si poate fi folosit in programele de reabilitare: de exemplu, in controlul eroziunii solului pe terenul forestier taiat sau pe versanti si reabilitarea siturilor afectate de exploatari miniere.
Dezvoltarea profunda a radacinilor imbunatateste structura si compozitia solului.
Actioneaza ca un excelent ameliorator de sol pe soluri predispuse la seceta de vara.
Cosirea regulata ajuta la indesire si confera o revenire mai buna.
Golomatul va creste pe soluri variind de la cele mai usoare nisipuri pana la argilele umede, insa locul pe care ii exploateaza pe deplin potențialul se afla pe terenurile predispuse la seceta. Atunci cand este utilizat in combinație cu alte ierburi furajere si trifoi, se pot obtine rezultate excelente. Dactylis glomerata creste devreme in primavara, oferind o muscatura timpurie gustoasa potrivita pentru miei, si este cea mai rapida iarba de recuperat dupa aceea. Trecand peste un camp anterior pasunat, prezența sa poate fi observata datorita filmarii frunzelor inainte de competiție. In seceta de vara exceleaza, mai ales atunci cand sunt cultivate cu leguminoase rezistente la seceta, cum ar fi trifoiul.
Radacinile plantei care patrund intr-o mare adancime ceea ce mareste considerabil "instalațiile naturale" ale pamantului. Acest lucru permite ca apa si aerul sa se deplaseze mai adanc in pamant, reducand astfel saturația suprafeței si timpul de uscare a vitezei. De asemenea, permite cresterea temperaturii suprafeței solului la o rata mai rapida, facilitand recuperarea mai rapida si stabilirea pasunilor. Crearea unui profil de sol cu o capacitate crescuta de menținere a apei nu numai ca poate ajuta la reducerea scurgerii si reducerea efectului inundațiilor, dar poate, de asemenea, sa ofere o rezerva valoroasa de umiditate intr-un timp uscat.
Radacinile permit ca un pasaj de aer sa ajunga adanc in subsol, marind capacitatea pulmonara a pamantului. Pe masura ce masa de apa se ridica si cade pe tot parcursul anului, datorita presiunii atmosferice, solul expulzeaza si inhaleaza aer proaspat. Aceasta libertate de miscare a aerului prin sol este de o importanța primordiala pentru plantele leguminoase care sunt adesea cultivate cu Dactylis Glomerata. Azotul este absorbit prin radacinile legumelor in nodulele in care bacteriile rhizobium le transforma in alimente vegetale solubile. Constricția aerarii poate impiedica in mare masura cresterea legumelor si reducerea producției de azot solubil. Aceasta acțiune a plamanilor furnizeaza, de asemenea, oxigen microorganismelor care distrug materia organica in humus, susținand transformarea plantei moarte si a materiei animale in produsele alimentare din plante disponibile. Chimie minunata, naturala!
Golomatul, considerata specia cea mai valoroasa dintre gramineele perene, are urmatoarele caracteristici furajere:
-
plasticitate ecologica deosebit de larga, fiind cultivat in aproape toate zonele agricole din tara noastra;
-
capacitate mare de productie şi de refacere dupa cosire şi paşunat;
-
grad ridicat de consumabilitate şi digestibilitate, mai ales in fazele tinere;
-
rezistenta mare la paşunat, iar realizarea acestuia se face cand plantele au 10-12 cm;
-
se foloseşte atat in cultura pura, cat şi in amestec cu alte specii de graminee şi leguminoase perene, sub forma de faneata sau paşune;
-
fiind o specie cu grad ridicat de competitivitate, procentul de participare in amestec este mai scazut decat al celorlalte specii (sub 20%);
-
partenerul ideal pentru golomat este lucerna, cu care formeaza o cultura de pajişte temporara, intensiva, de lunga durata (5-7 ani);
-
in conditii optime de vegetatie şi de aplicare a unor doze ridicate de ingraşaminte azotate, golomatul poate realiza cel putin 3-4 recolte pe an, cu productii de peste 50 t / ha masa verde, sau peste 12 t / ha S.U.
In cazul culturii pure semanatul se realizeaza pe parcursul lunii aprilie, cu o norma de semanat de 25-30 Kg/ha. Dupa rasarire, plantele de golomat au un ritm mai lent de creştere, ceea ce face ca pericolul de imburuienare sa fie mare.
Norma de insamantare recomandata: 25-30 kg/hectar pentru cultura pura
Perenitate 5-6 ani
Nr. de coase 4/an
Inaltime maxima: 100 cm (poate ajunge pana la 140 cm pe solurile foarte fertile).
Surse:
http://www.yspuniversity.ac.in/saf/saf-rese.html
https://wildseed.co.uk/species/view/190
https://www.feedipedia.org/node/466
https://biblioteca.regielive.ro/referate/agronomie/tehnologia-de-producere-de-samanta-la-golomat-157867.html
https://www.cotswoldseeds.com/articles/20/cocksfoot-the-black-sheep-of-the-grass-family
http://www.yspuniversity.ac.in/saf/saf-rese.html