Descriere
Lucerna sau medicago sativa
SAMANTA DE LUCERNA SOI PLATO, SOI GERMAN
Productii mari de lucerna se produc, pe soluri profunde, cu o buna drenare si bine aprovizionate cu elemente nutritive si apa. Sub aspect termic lucerna prefera zonele cu ierni in care temperatura minima a aerului nu coboara sub - 25 grade C.
Lucerna PLATO, este un soi german
• cu buna rezistență la iarnă
• randament ridicat de substanță uscată și proteine
• rezistență bună la boli
• Înflorește albastru la violet
• rezistență bună la boli
Lucerna PLATO este foarte apreciată de fermieri în alimentația bovinelor de lapte și de îngrășat.
Norma de semanat lucerna in cultura pura: 25-30 kg/ha
Pentru randamente mari inca din primul an va recomandam sa folositi lucerna in amestec cu TRIFOI DE ALEXANDRIA SAU EGIPTEAN (5kg/ha). Se obtine un spor de peste 60% masa verde fata de cultura simpla. In plus, trifoiul de alexandria are proprietati alelopatice, inabusind buruienile.
Un aspect important pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand cosesti lucerna este stadiul de vegetatie al plantelor. Cand cosesti pentru prima data lucerna trebuie ca plantele sa fie intre inceputul si mijlocul fazei de inflorire, pentru ca atunci productia este maxima. In anii urmatori, prima coasa se realizeaza la imbobocire, iar coasele doi si trei, cand 30% din plante au inflorit. Daca coasa se aplica mai devreme decat in perioada optima de recoltat incet, incet plantele din cultura se raresc si poate chiar sa iti dispara intreaga cultura in anul urmator astfel cultura poate rezista pana la 6-7 ani
Sunt considerate premergatoare foarte bune cerealele de toamna si de primavara si plantele furajere anuale care elibereaza terenul pe parcursul verii. Sunt bune premergatoare si prasitoarele ce elibereaza terenul pana la mijlocul toamnei, respectiv hibrizii timpurii de porumb, cartofii timpurii, floarea-soarelui, sfecla de zahar si furajera.
Trebuie mentionat faptul ca dupa destelenirea lucernei raman in sol cantitati de azot simbiotic direct proportionale cu productia de masa verde produsa pe parcursul ciclului de cultura, cunoscand ca 5 tone de masa verde produc 30 kg de azot simbiotic din care o patrime este azot simbiotic remanent. Inocularea semintei de lucerna cu tulpini ameliorate de Rhizobium meliloti este necesara doar pe solurile acide remanente.
Aratura este obligatorie numai cand semanatul lucernei se face primavara; este de dorit ca pe parcursul toamnei aratura sa fie discuita (dupa caderea unor ploi mai mari de 20 mm), urmand ca la desprimavarare solul sa se lucreze de preferinta cu grapa cu colti (prevazuta in spate cu bara metalica) sau cu combinatorul.
Cand semanatul lucernei se face la inceputul toamnei pregatirea solului se poate face in exclusivitate prin lucrari superficiale cu grapa cu discuri (2-3 treceri), ultima lucrare facandu-se in agregat cu tavalugul.
In tehnologia traditionala semanatul se face la desprimavarare, in prima jumatate a lunii martie in sudul tarii si in a doua jumatate a lunii martie sau inceputul lunii aprilie in restul zonelor de cultura a lucernei. Norma de samanta indicata este de 20-22 kg/ha si este conditionata in masura mare de calitatea patului germinativ si de umiditatea solului la semanat. Lucerna poate fi semanata in amestec cu trifoi de Alexandria (18-20 kg/ha lucerna si 4-6 kg/ha trifoi de Alexandria) situatie in care, in anul l de vegetatie productiile sunt mai mari comparativ cu lucerna semanata in cultura pura, in conditiile renuntarii la folosirea erbicidelor.
Lucerna se poate semana si la inceputul toamnei in intervalul 25 august - 10 septembrie in zonele irigate din sudul tarii si mai devreme cu 10-15 zile in zonele colinare relativ umede. In acest caz este necesar ca norma de samanta sa se majoreze cu 10-15 % fata de cea indicata in cazul insamantarii in primavara.
Cel mai bun amestec din cercetari Lucerna 20 kg/ ha, trifoi de alexandria 5 kg/ ha.
Lucerna poate fi semanata in amestec cu golomat, raportul optim este constituit din 17-18 kg lucerna / ha si 6-7 kg golomat/ha. La acest amestec se poate adauga si o cantitate de 3 kg/ha raigras hibrid.
In tehnologia intensiva, o modalitate de semanat la lucerna este semanatul acesteia in cultura ascunsa de mei sau trifoi de alexandria. Epoca de semanat este la sfarsitul lunii iulie, iar norma de samanta in acest amestec este de 20 kg lucerna/ha si 10-15 kg mei /ha.
Adancimea de incorporare a semintei in sol este la 2,5-3,0 cm.
In general este indicat ca dupa semanatorile de paioase, sa se monteze tavalugi mici, pentru a pune samanta mai bine in contact cu solul umed, avand loc astfel o rasarire mai uniforma