Descriere
Trifoi rosu sau trifolium pratense
Este planta amelioratoare a solului, datorita azotului biologic pe care il fixeaza prin simbioza 45kg/ha (prin incorporare in sol).
Importanta furajera
Productivitate ridicata 55 tone/ha - calitate superioara: bogata in proteina bruta, caroten, vitamina C,E, etc; - planta amelioratoare a solului, datorita azotului biologic pe care il fixeaza prin simbioza; - participa in aproape toate tipurile de amestecuri simple sau complexe pentru infiinţarea de pajişti tempoare.
Cerinte fata de clima si sol
Trifoiul rosu este o cultura care da rezultate bune in climatul racoros si umed. Semintele de trifoi rosu incep sa germineze la temperatura de 1°C, insa temperatura optima de germinare este cuprinsa intre 20°C si 30°C. Cresterea vegetativa se desfasoara in conditii bune la temperaturi cuprinse intre 17°C si 27°C, temperaturile de peste 32°C afecteaza cresterea vegetativa si procesele de fecundare, iar in jur de 51°C, proteinele plasmei coaguleaza. Astfel, dupa fructificare, rezistenta la ger scade considerabil, ceea ce face ca, prin folosirea culturii numai pentru furaj, durata de utilizare economica, in conditiile tarii noastre, poate fi prelungita la 3-4 ani.
Rezistenta plantelor la ger este determinata, in mare masura, de conditiile de calire din a doua jumatate a toamnei, cand plantele intalnesc conditii favorabile de umiditate, se acumuleaza in colet cantitati importante de zaharuri reducatoare, fapt ce determina o rezistenta sporita la ger.
Trifoiul rosu este foarte pretentios fata de apa. La noi in tara, cultura de trifoi rosu se comporta bine in zonele unde precipitatiile medii anale sunt mai mari de 600 mm, daca acestea sunt bine repartizate pe parcursul anului. Coeficientul de evapo-transpiratie este in jurul valorii de 800 mm.
Trifoiul rosu este sensibil la seceta si la excesul de apa. Prezenta apei in exces in stratul biologic activ al solului, conduce la distrugerea bacteriilor simbiotice si la rarirea culturii pana la compromiterea acesteia. Lumina in conditiile tarii noastre, nu prezinta, de regula, un factor limitativ pentru trifoi.
Fiind predispus la seceta, prefera soluri cu o buna capacitate de respingere a apei, permeabile, cum ar fi cele argilo-lutoase cu un pH de peste 6,0. Nu sunt indicate solurilu nisipoase,nici cele foarte bogate in carbonat de calciu a caror pH depaseste 7,5. Cele mai potrivite soluri, sunt cele mijlocii spre grele, luto-argiloase, lutoase, bogate in humus si profunde.
Planta premergatoare trifoiului rosu
-foarte bune plante premergatoare sunt prasitoarele timpurii, cerealele de toamna si plantele anuale furajere recoltate pana la inceputul toamnei;
-bune plante premergatoare sunt cerealele de primavara, hibrizii de porumb si floarea soarelui;
-contraindicate sunt leguminoasele pentru boabe si furaj, prasitoarele tarzii;
Lucrarile solului la trifoi rosu
-adancimea araturii se executa cu scormonitor pana la 25 octombrie;
-adancimea in ogor propriu = 25 - 30 cm;
-pregatirea patului germinativ se realizeaza imediat inaintea semanatului la adancimea de semanat;
-se recomanda un tavalugit usor, inainte si dupa semanat.
Fertilizarea culturii de trifoi rosu
-doar pe terenuri sarace se va aplica 60-70 kg N s.a. /ha; 80-100 kg P s.a./ha; 90-100 kg K s.a./ha.
-pe terenuri fertile se va aplica doar 70-80 kg Fosfor s.a./ha;
-cand se fertilizeaza cu gunoi de grajd, dozele se reduc la jumatate;
Samanta si semanatul trifoi rosu
-epoca de semanat este primavare 5-25 martie sau vara 10-25 august (numai in zonele colinare, umede si cu toamne ploioase;
-distanta intre randuri este de 12,5 cm;
-adacimea de semanat este de 1,5-2,5 cm;
-cantitatea de samanta folosita este de 10kg/ha.
Intretinerea culturii de trifoi rosu
-combaterea buruienilor: combaterea cuscutei in perioada de repaus cu Kerb 4-5 kg/ha; combatere buruieni dico cu Basagran Forte 2,5 l/ha; combatere buruieni mono cu Agil 1 l/ha sau Galant Super 1 l/ha (postemergent);
-combaterea bolilor: combaterea fainarii prin recoltarea plantelor inainte de inceperea atacului
-irigarea: intervalul de udare este o data la doua saptamani in perioada de vara cu norma de 500-600 m.c. apa/ha.
Recoltarea trifoiului rosu
-recoltarea se face intre mijlocul fazei de imbobocire si inceput infloritului la coasa I-a, si intre inceputul si mijlocul fazei de inflorit la coasa a II-a
-ultima coasa este bine sa se recolteze in preajma punctul termic de 0 grade C (mijlocul lui octombrie).
Norma semanat 10 kg /ha
Surse: