Descriere
Mustar alb - sinapis alba
Semintele de mustar alb netratat sunt recomandate pentru program inverzire, in amestecuri de specii de culturi pentru strat vegetal cu: ovaz, facelia, rapita sau mazare.
Norma de semanat pentru mustar alb: 20-25 kg ca si cultura verde, cultura de acoperire, imbogatire sol.
Samanta de mustar alb pentru semanat are urmatoarele avantaje:
- mustarul are o crestere intensiva si perioada de vegetatie scurta;
- mustarul inabusa buruienile;
- mustarul disloca solul pana la adancimea de 1.8 m oferind mobilitate nutrientilor pentru cultura urmatoare
- mustarul este un fungicid natural; reduce considerabil netatodele din sol;
- mustarul contine in cantitati mari substante chimice care distrug fungi, bacterii nedorite, buruieni, nematode, insecte;
- mustarul are o excelenta rezistenta la seceta;
- mustarul asigura o productie extrem de ridicata de masa verde sau uscata;
- mustarul este foarte pretabil ca cultura verde, furaj sau ulei;
- mustarul este o foarte buna planta premergatoare;
Livram din stoc seminte de mustar alb, sinapis alba, seminte de mustar netratat, un soi dezvoltat pentru Europa Centrala si de Est. Are rezistenta deosebita la seceta, se dezvolta rapid cu o perioada de vegetatie scurta.
Prin MASURA de AGROMEDIU - APIA, se prevede semantul de culturi verzi dupa cultura principala. Intre plantele acceptate este inclus si mustarul alb. Cultivarea mustarului alb ca si cultura verde este cea mai economica si utilizata metoda de obţinere a ingrașamantului verde, la semanat se pot folosi chiar si numai 4 kg samanta/ha (insa este recomandat 20-25 kg/ha pentru a beneficia la maxim de toate avantajele unei post culturi verzi).
Mustarul are radacina pivotanta care intra adanc in sol, la adancimea de 1 metru astfel afaneaza puternic solul lasand interstitii in sol (micro-locasuri) facilitand mobilitatea micro si macroelementelor pentru cultura urmatoare.
De asemenea cultivarea mustarului ca cultura verde favorizeaza retinerea unei cantitati suplimentare de apa in sol.
Partea vegetativa superioara protejeaza solul de eroziunea apei de ploaie (in special pe deal/ panta) si eroziunea datorata vantului. Creeza umbra nefavorizand rasarirea buruienilor si o eventuala infestare a terenului cu noi seminte de buruieni.
Solul este un organism viu caruia nu ii prieste sa fie batut de soarele dogoritor din luna iulie, august. La sol in aceste luni temperatura se ridica la 40-50 C astfel microorganismele benefice din sol care fixeaza azotul, fosforul, potasiul intra in repaus sau chiar mor.
Utilizarea mustarului ca cultura de acoperire (cultura verde) nu este problematica in ceea ce priveste rasarirea nedorita a mustarului in cultura principala urmatoare. Semintele de mustar mor la primul ger. Resturile vegetative de mustar se descompun rapid si nu creeaza probleme la trecerea cu combinatorul/ freza, etc.
Norma de semanat:
- se stabileste in functie de cultura dorita. Pentru cultivarea mustarului alb ca cultura verde norma de samanta la ha este de 20-25 kg samanţa/ha cand distanţa intre randuri este de 12,5 cm.
Adancimea de semnat 2-3 cm.
Alte avantaje ca si cultura verde
Culturile verzi sunt rentabile daca se respecta anumite reguli. De exemplu, mustarul alb se poate semana toamna folosind o grapa echipata cu un distribuitor de seminte mici. Este o cultura mai usoara si nu sunt necesare erbicide totale sau treceri repetate cu discul in primavara.
Mustarul alb este avantajos pentru ca lasa o perioada de 3-4 luni intre momentul in care plantele au fost distruse de ger si semanatul culturii principale, evitand astfel orice risc de toxicitate pentru cultura urmatoare, respectiv, porumbul sau floarea-soarelui.
Mustarul alb se poate semana pana cel tarziu la mijlocul lunii octombrie (germineaza chiar si la +1° C), incolteste in 3-4 zile si ajunge la marimea recomandata pentru folosire ca ingrasamant verde in 3-4 saptamani, crescand suficient pentru a fi taiat si utilizat ca mulci si ingrasamant inainte de venirea iernii. Radacinile se descompun in sol peste iarna ajutand la imbunatatirea structurii solului.
Tehnologia de cultura a mustarului alb ca si cultura verde
Semanarea mustarului alb este bine sa se realizeze timpuriu, pana cel tarziu la jumatatea lunii octombrie, aceasta planta avand capacitatea sa germineze si la +1° C. Cultura mustarului este una atragatoare si datorita capacitatii sale de a fi semanata in toate zonele pe sol mijlociu, bogat in humus.
Mustarul reactioneaza favorabil la ingrasaminte chimice usor solubile, mai ales in anii cu precipitatii suficiente de-a lungul perioadei de vegetatie.
Ca lucrari de intretinere, pentru mustar se recomanda o grapare usoara dupa rasarire, perpendicular pe directia randurilor si prasile atunci cand distanta intre randuri este mai mare. Recoltarea are loc cand silicvele se coloreaza brun, iar semintele sunt galbene. Nu exista este pericol de scuturare.
Cultura muștarului alb este incurajata prin masurile de agromediu, iar prin Pachetul 4 – Culturi verzi, valoarea sprijinului financiar ajunge la 128 de euro/ha/an. Cerinţele sunt minime, cea mai importanta fiind utilizarea exclusiva a fertilizanţilor organici.
Alte surse:
Detalii produs
Produse similare
